Ayurveda en vrouwen

Als we het hebben over ‘de gezondheid van vrouwen’, omvat dit veel verschillende kwesties omvat tijdens de verschillende fasen van haar leven. Elke vrouw maakt tijdens haar leven een reeks ingrijpende veranderingen door. De belangrijkste veranderingen zijn doorgaans: menarche, zwangerschap, postpartum en menopauze.

Vandaar dat het voor vrouwen des te belangrijker is hun gezondheid goed in acht te nemen en hun lichaam in elke fase van hun leven zo optimaal mogelijk te ondersteunen.

Vrouwelijke hormonen zijn belangrijke factoren omdat ze een vitale rol spelen bij de verschillende fysiologische en emotionele veranderingen. Oestrogeen, progesteron en prolactine zijn de belangrijkste vrouwelijke hormonen die de gezondheid van vrouwen beïnvloeden. Er zijn ook enkele hoeveelheden testosteron in haar lichaam en dit speelt een grote rol tijdens de menopauze. Naast deze hormonen zijn FSH (Follicular Stimulating Hormone) en LH (Leutinising Hormone) belangrijke hormonen die worden uitgescheiden door de hypofyse. Hoewel de eierstok zelf zowel oestrogeen als progesteron kan vormen en vrijgeven, is het ook het reservoir van de eicellen.

Ayurveda spreekt echter niet in termen van ‘hormonen’. Het heeft zijn eigen unieke taal en termen. Hormonen worden beschouwd als “dhatu agni” (vuurelement in weefsel). Ze worden gedragen door het bloed (pitta) Daarom; ze worden beschouwd als een onderdeel van Pitta. Voedings- en gedragsactiviteiten brengen veel veranderingen in het bloed met zich mee.

Door de eigen prakriti (ware aard) te kennen, kan men een geschikt dagelijks en seizoensgebonden dieet- en gedragsregime plannen en beoefenen. Met deze simpele inspanning zal het lichaam het evenwicht van de dosha’s (vata, pitta en kapha) behouden.

Al duizenden jaren zorgt Ayurveda voor een respectvolle en ondersteunende benadering voor vrouwen in elke levensfase om het evenwicht tussen vata, pitta en kapha te herstellen en te behouden. Er wordt gezegd dat wanneer we het evenwicht herstellen, we gelukkig zijn in onze geest, gezond in ons lichaam en tevreden in ons leven.

Bij Ayur Mantra geven we de eeuwenoude kennis van Ayurveda een hedendaagse twist en passen dit toe op een persoonlijke wijze om uw gezondheid te ondersteunen.